Szövegek 5. osztály
3. szöveg JANUÁR
Olvasd el Bálint Ágnes Koránkelő Darázs című ifjúsági regényének bevezető sorait, és válaszolj a kapcsolódó kérdésekre!
Koránkelő Darázs
– részlet az I. fejezetből
A ház még aludt, a kert azonban ébren volt, és zümmögve, dongva köszöntötte Gábort.
A fiú megszokta, hogy mindig ő kel föl elsőnek. Mikor még anyja élt, nem tudott olyan korán fölébredni, hogy ne hallotta volna a falból azt a sustorgást, ami a kerti csapból ömlő víz kísérőzenéje. Mire ő mezítláb, pizsamában kitipegett a teraszra, a kert már javában reggelizett: itta, habzsolta, szürcsölte a szétpermetezett vizet. A szórófej vízsugara őt is gyakran elérte, ha nem került elég nagyot anyjához futtában.
Mikor már iskolába járt, jó hasznát vette annak, hogy megszokta a korán kelést. Különféle megbízatásokat kapott, mert ő ért mindig elsőnek az osztályba: eleinte szekrényfelelős volt, táblafelelős, tisztasági ellenőr, iskolatejelosztó, majd olyan magasra emelkedett a társadalmi ranglétrán, hogy a takarítónők is vele locsoltatták meg azokat a falra függesztett kúszónövényeket, amelyeket csak létráról lehetett elérni.
Korán kelő hajlama hatodikos korában hozta meg az első nagy sikert. Biológiaórán éppen bélyegeket csereberélt Szitányi Gyuszival, mikor Deák tanár úr rajtaütésszerűen felhívta, holott az előző órán is felelt, ötösre. Ki készül olyankor, ha előző órán felelt? Gábornak derengett valami a hártyásszárnyúak szárnyának erezetrendszeréről, de ez a valami kevés lett volna egy felelethez. Költői szárnyalású előadást rögtönzött hát egy aznap hajnalban látott, korán kelő darázsról, amely "még alig pirkadt, már lesben állt a szagok országútján, hogy minden más rovart megelőzve jusson el, zümmögő útonálló módjára, a nap első zsákmányához". Deák tanár úr – aki egyébként a kerekesférgeknek szentelte életét – lenyűgözve hallgatta. Évtizedek óta rakódott le lelkére a tanulók közönye, mint a hamu, s Gábornak ez a rovarviselkedéstani megfigyelése visszaadta életkedvét, bizalmát, hitét. Gábor nemcsak ötöst kapott, hanem a továbbiakban példaképül szolgált a lélektelenül magolóknak. Rendes nevén azután már csak a tanárok szólították. Osztálytársai számára ő lett a Koránkelő Darázs.
2. szöveg NOVEMBER
Tejszelet
Hozzávalók:
A mázhoz:
3 evőkanál víz
25 dkg étcsokoládé
8 dkg margarin
A krémhez:
3,75 dkg zselatinpor
3,75 dl tej
5 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál kristálycukor
A tepsi kikenéséhez:
finomliszt
margarin
A tésztához:
1 csapott kiskanál mézes fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
4 dkg kakaópor
30 dkg finomliszt
6 evőkanál víz
20 dkg kristálycukor
8 tojás
8 dkg margarin
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját a cukorral elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A vizet és a puha (szobahőmérsékletű) margarint hozzáadjuk, majd 1-2 percig tovább habosítjuk. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a mézes fűszerkeverékkel összeforgatjuk, és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros, margarinos masszára tesszük. A kakaós, lisztes keverék egyharmadát rászitáljuk, és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
2. Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. A massza felét egyenletesen, 33x32 cm-es lappá simítjuk rajta. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő, és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy. Mindkettőt hűlni hagyjuk.
3. Elkészítjük a krémet. Ehhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk, és kevergetve felforraljuk. Továbbra is szüntelenül kevergetve, beleszórjuk a zselatint, kis lángon 1-2 percig főzzük, pontosabban addig, amíg a zselatin felolvad benne. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, ez pontosan elég idő arra, hogy a tejszínt kemény habbá verjük, amelybe azután apránként belecsurgatjuk a már csak langyos, zselatinos tejet.
4. Ezt a könnyű habot gyorsan, mielőtt megdermedne, rásimítjuk az egyik tésztára. A másik tésztalapot ráillesztjük, és egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a tejszínes tölteléke biztosan megdermedjen.
5. A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanalazzuk, a margarint hozzáadjuk, és kis lángon kevergetve felolvasztjuk. Az étcsokoládét apránként beleszórva felolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tűzről, különben túlmelegszik, és kemény, kezelhetetlen tömbbé áll össze.
6. A sütemény tetején elsimítjuk. Éles késsel rögtön bejelöljük rajta a szeletek helyét, nagyjából 8 x 3 cm-eseket, mert csak így tudjuk majd szépen szeletelni. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel az előre bejelöltek szerint felszeleteljük.